KOLIKO JAJA SMEMO DA POJEDEMO ZA VASKRS? Stručnjak naveo TAČAN BROJ, ni manje ni više, vodite RAČUNA O HOLESTEROLU
Koliko jaja smemo da pojedemo za Vaskrs?, Foto: Printscreen Instagram/daliciousdish

VAŽNO

KOLIKO JAJA SMEMO DA POJEDEMO ZA VASKRS? Stručnjak naveo TAČAN BROJ, ni manje ni više, vodite RAČUNA O HOLESTEROLU

Vaskrs je verski praznik kada mnoge porodice tradicionalno farbaju i lome uskršnja jaja, gde jaja postaju centralni simbol proslave. Deca, ali i odrasli uživaju u tradicionalnom ukrašavanju jaja, isprobavajući različite tehnike ulepšavanja jaja.

Objavljeno:

Pored njihove simboličke važnosti, jaja su i izuzetno hranljiva namirnica koja može imati brojne zdravstvene benefite ako se konzumiraju umereno, piše Svetlana Čokoroli, dijetetičar-nutricionista i autorka sajta Nutrimentor – Saveti i pomoć u poboljšanju kvaliteta vaše ishrane.

Jaja sadrže visoko kvalitetne proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine kao što su B12, riboflavin i folat, kao i minerale poput selena i fosfora. Žumance je bogato zdravim mastima, uključujući omega-3 masne kiseline, koje su ključne za normalno funkcionisanje tela.

Tradicionalno je postojala zabrinutost u vezi sa unosom jaja zbog holesterola koji se nalazi u žumancetu. Međutim, brojna istraživanja su pokazala da umereni unos jaja (jedno do dva jajeta dnevno) ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod zdravih osoba. Studija iz 2020. Godine koja je obuhvatila 177.000 ljudi iz 50 zemalja, dokazala je da veći unos jaja može biti povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti.

Za osobe koje se bave fitnesom i bodybuildingom, jaja predstavljaju nezamenljiv deo ishrane, često u znatno većim količinama nego što je to uobičajeno. Bogatstvo visokokvalitetnih proteina i esencijalnih amino kiselina čini jaja idealnim izborom za izgradnju i održavanje mišićne mase. Proteini su ključni za obnovu i rast mišićnih vlakana, što je posebno važno posle intenzivnih treninga.

Ruska tehnika farbanja jaja
Ruska tehnika farbanja jajafoto: Printscreen/YouTube/Coulinary Ideas

Rusku tehniku farbanja jaja, možete da pogledate na ovom linku.

Jaja su takođe fantastičan izbor za osobe koje žele da izgube na tižini. Pružaju osećaj sitosti, što može pomoći u kontroli telesne mase.

Za Vaskrs, čitava porodica može da se zabavi i pokaže svoju kreativnost, ali uvek treba imati na umu čime se farbaju jaja. Postoji mnogo načina za bojenje na prirodan način, sa prirodnim bojama, treba izbegavati hemijske boje, jer može doći do kontaminacije hrane. Neki od prirodnih načina za bojenje jaja su: lukovina, cvekla, kurkuma, travke i lišće, ocrtavanje jaja voskom i bojenje u prirodnoj boji, dekupaž sa salvetama i belancem i slično.

Vaskršnja jaja, pored toga što simbolizuju obnovu i novi početak, ona su i moćna, hranljiva namirnica koja podržava vaše zdravlje. Ali, dok uživate u tradiciji lomljenja uskršnjih jaja, ne zaboravite da umerenost igra ključnu ulogu kada je reč o njihovom unosu.

BONUS VIDEO:

02:27

Zajedno farbamo uskršnja jaja!

(Espreso / Žena / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.